Pàgines

dilluns, 28 de gener del 2008

Astrologia, pseudociència amable

Bessons Kaczynski

Per descomptat, hi ha una astrologia que són els horòscops de la premsa que seria el rang més baix dintre del camp i on pots trobar consells tan extraordinaris com que els Bessons (el meu signe) és millor que durant un cert dia no sortim de casa (cap dels milions de Bessons de tot el món) per la propensió a patir un accident (per la conjunció antipàtica de dos planetes), o que en un altre cert dia seria convenient que no promoguéssim discussions amb el/la consort, fins i tot encara que no en tinguem. I al costat d’aquesta astrologia fast-food dels diaris, hi ha una astrologia més ben pensada, una astrologia high quality que entronca amb tradicions mil.lenàries d’uns quants mil.lenis d’anys.
Quan una cosa et diuen que té més de mil anys, impressiona o, si més no, estem disposats a admetre que funciona. L’esclavitud, per exemple, també era mil.lenària i també funcionava molt bé; es va prohibir esgrimint raons ètiques. De fet, l’hem acabat substituint per un sistema millor: l’economia global = contractes temporals + immigració + subcontractació + sous de pena, que és un sistema cridat a ser mil.lenari també. És clar que també hi ha hagut errors que fa massa anys que duren, com el consomé amb picatostes.
En qualsevol cas, la condició mil.lenària eximeix moltes filosofies, teories i altres entelèquies que es maneguen en el món alternatiu, de l'obligació de tenir el certificat ISO de consistència i de rigor científic.

Aquesta astrologia més ben manufacturada diu que al costat del Signe hi ha un altre element en discòrdia que és l’Ascendent. Aquest depèn principalment de l’hora del dia que apareixes al món. I provoca que un nadiu de Bessons amb ascendent Verge (com ara jo, nascut al migdia, just a l’hora de dinar) mantingui diferències de caràcter i d’aficions en relació a un altre Nadiu de Bessons amb l’ascendent en Taure. I, encara, al costat de l’ascendent, trobem un altre motiu d’estudi com són les Cases Angulars, les Cases Succedents i les Cases Declinants, que ja constitueixen un galimaties que haurem de deixar per una altra ocasió.
Un altre aspecte remarcable és que l’Astrologia proporciona o suggereix una ètica solidària. Tots nosaltres seríem incomplets. A tothom li faltaria alguna cosa que un altre subjecte d’un altre signe tindria. O sigui que ens podríem complementar a les mil meravelles si ens organitzéssim una mica. De tota manera, crec que el gran servei que presta l’Astrologia és un altre que detallo a continuació.
S’entén amb un exemple: si ets Nadiu de Bessons i et ve algú del teu àmbit familiar amb aquestes raons: «Podries mirar de no cometre adulteri a costa meva, no? O, com a mínim, no fer-ho al davant meu», tu li pots respondre: «Dispensa’m, és que aquesta és una tendència que tenim els Nadius masculins del meu Signe Solar. La culpa és d’uns astres que giren al damunt dels nostres caps, que ens determinen.» I et pots quedar ben relaxat, sense remordiments ni sentiments de culpa. I és que de l’Astrologia se’n deriva una moral més indulgent que la que promocionen el Catolicisme i el Judaisme i altres, que sempre que poden ens carreguen la culpa de tot, i que només ens concedeixen el control sobre els nostres actes per després poder dir: «Ho veieu com no se us pot deixar fer el que vulgueu?»
Ja Sant Agustí va advertir dels perills de relaxament moral que propiciava l’Astrologia. Sostenia el sant que, amb l’excusa dels astres, el que es feia és caure en les martingales de Satanàs.
Però no puc acabar de donar la raó al sant. Els bessons Lech i Jaroslaw Kaczynski, respectivament president i primer ministre de Polònia, són també -vés per on!- bessons astrològicament parlant. Els Kaczynski van néixer un divuit de juny. I els bessons -astrològicament parlant- que neixen el divuit de juny una de les coses que diu que tenen és que són implacables amb les conductes immorals -i si a més són catòlics, doblement implacables-. De manera que l'astrologia, en ocasions, treballa en contra del relaxament de la moral, i ens permet entendre per què els bessons bessons de Polònia han prohibit el top-less a les platges de Polònia i per què han obert una rigorosa investigació per determinar l'orientació sexual del teletubbie Tinky-Winky. Doncs perquè
la culpa és d’uns astres que giren al damunt dels caps dels bessons Kaczynski, i els determinen.
Si bé ara els astròlegs de carrera comencen a dir que els astres potser no tenen tant a veure amb els horòscops com abans. Això és així perquè s’ha descobert que els planetes i asteroides no paren de moure’s i de sortir-se del lloc on haurien d’estar-s’hi per anar bé. En conseqüència, no pot ser que ens hagin afectat d’igual manera a un Nadiu de Bessons que erigia piràmides en el Yucatan, i a mi, que visc a l’època del Bluetooth, els condons de sabors i altres avenços de la tècnica. Aleshores els astròlegs moderns han buscat l’explicació dels signes astrològics en una mena de teoria que es va treure el psicòleg Jung de la màniga anomenada: “Sincronicitat a nivell Inconscient d’unes Parts de l’Univers amb les Altres”, que és un altre galimaties inexpugnable.
Segons l’astrologia, tenim dues opcions: Anar contracorrent del que assenyalen els nostres signe i ascendent, o anar a favor, potenciant les tendències que ens indiquen i aprenent a treure’n el màxim profit. En aquest darrer cas serem feliços i ens sentirem realitzats.
Així, els Nadius de Taure haurien de mirar de satisfer les necessitats materials i fer un bon manteniment de les seves possessions com l’habitatge i el seu vehicle turisme personal. Per un altre cantó, els Nadius de Sagitari sentiran una gran plenitud i harmonia amb el seu entorn si es dediquen a viatjar i tenir cura dels problemes dels veïns. I és en aquest sentit que conèixer les característiques i tendències del teu signe pot funcionar com una medicina preventiva. O, si més no, com que es tracta de bons consells, tampoc no ens farà cap mal seguir-los. És clar que si adoptem una actitud massa integrista ens podem perdre tot un món de possibilitats; seria una llàstima que, a base d’assumir en excés les característiques del nostre signe, ens oblidéssim d’altres potencialitats que podríem desenvolupar com l’amor exacerbat a la infància gràcies o mitjançant la puericultura o muntar-nos una Clínica d’Ortodòncia i Estomatologia, encara que siguin típiques d’un altre signe.

Hi ha alternatives per als que, per pudor racionalista, rebutgin de creure en l’Astrologia però aspirin a dur una vida saludable i realitzada. Per exemple, agafar devoció a tota la gamma de iogurts Danone o a la Flora ProActiv amb Profliteroles i Omega 3 i 6, que és tan assumpte de fe, en realitat, com no menjar carn durant la Quaresma. Hauríem de saber que és quasi impossible que la medicina i la dietètica s’escapin de l’àmbit de la Fe. I hauríem de saber també que si ens passem de la ratlla en la nostra addició o devoció als bífidus, l-cassei immunitas, i altres amics de la flora intestinal, tindrem una gran propensió a agafar micosis o fongs als intestins, a la pell i candidiasis al sexe (això ho sé pel meu metge i amic Alfons Vinyals, al qual saludo des d'aquí).
Amb bona disposició de part nostra, l’Astrologia acaba sent una ciència força infal.lible ja que, posem per cas, diu de nosaltres, els nadius de Bessons, que no som molt de menjar i qualsevol activitat de l’intel.lecte ens en distreu. Si jo al.lego que és una cosa que a mi no em passa, ja que la gana només la perdo menjant, l’Astrologia afegeix que aleshores és perquè aquí hi influeix més el meu ascendent (o no sé si era la meva Casa de la Llar). De manera que sempre la ciència astrològica dóna en el clau.
En canvi, resulta un repte fascinant intentar compaginar les característiques del nostre signe de l’horòscop occidental amb les pròpies de Bou Fusta de l’horòscop xinès (que és una astrologia tant o més mil.lenària que la nostra). Els cops que ho intento, la meva personalitat esdevé rica i versàtil en el sentit que és rica i versàtil l’esquizofrènia.
El que jo penso, de tota manera, és que si algú (principalment de l’altre gènere) em demana (als cinc minuts d’haver estat presentats) el meu signe astrològic, jo no penso ser mal educat i dir-li que això de l’astrologia és una vil enganyifa, per fer-me una imatge de ranci i estricte intel.lectual devot de la llum de la raó. Al contrari. Jo viatjo en direcció contrària. Cap a la descontracció intel.lectual i muscular. Per a mi l’Astrologia és una ciència inofensiva i relaxada i sobretot un tema de conversa que dóna molt de si i proporciona molta alegria. I a qui s’ho sap manegar, substancioses rendes.