Pàgines

dissabte, 15 de març del 2008

En defensa del vegetal

Al Pacma (Partit Antitaurí Contra el Maltractament Animal) i al Vegetarianisme els queda una qüestió per resoldre:
I als vegetals, qui els defensa de la nostra voracitat?

Els vegetarians saben com alimentar-se sense causar sofriments en els animals.
Però és que els animals tenen avantatges sobre les verdures: Disposen de mitjans de locomoció, és a dir, tenen l’opció d’escapar-se, i poden queixar-se quan els premen el coll.
Com alimentar-se sense causar sofriment tampoc en les plantes?

Pateixo per la poma i el kiwi que queixalo, mastego i empasso cada matí. Es deixen devorar sense dir ni piu. Però vol dir això que no pateixen? No tenen terminals nerviosos, la poma i el kiwi, tal vegada. No pateixen dolor físic, potser. Però, i dolor moral? I l'ansietat de veure’s trossejats i mastegats sense poder fer sentir la seva queixa?
Podem estar cent per cent segurs que la poma i el kiwi no tenen consciència de poma i consciència de kiwi?
Alguns enraonen dolçament amb les seves plantes d’interior. No seré jo qui jutgi aquesta actitud.
Però no deixa de ser irònic enraonar dolçament amb uns vegetals i amb uns altres fer calçotades. Els calçots tenen el mateix dret que els parlin dolçament que les hortènsies. Si un “que bonica que ets, diefembàquia!” la pot estimular i posar contenta i fer-la créixer més, com li deu sentar a la carxofa escoltar: “A la brasa, estaràs ben bona”?
No sé jo si els vegetarians estrictes tenen alguna cosa a dir sobre això.

Ens preocupem d’estalviar sofriments i preservar la vida dels humans quan els considerem “vegetals” i no fem el mateix amb els vegetals pròpiament dits. És estrany.
Des del punt de vista de la pastanaga i de la patata ha de ser molt humiliant i cruel, veure’s convertides en puré. És una manera poc digna de sucumbir. És maltractament vegetal.
Apadrinar una pastanaga i després convertir-la en crema fina? Fem això amb els nens de l'Àfrica? Quina manera d'apadrinar és aquesta?
Si les verdures poguessin fer sentir la seva veu, els vegetarians no menjarien amb la consciència tan tranquil.la.


Emplaço el Pacma a dir-se PACMAV Partit Antitaurí Contra el Maltractament Animal i Vegetal. Emplaço tots els partits que, de cara a les pròximes eleccions, es plantegin molt seriosament la proposta d'introduir la fotosíntesi en la nutrició humana. Mentrestant jo he adoptat una solució salomònica: Maltractar per igual animals i plantes: ser omnívor.

Agraeixo a Joan Miquel les seves aportacions i, sobretot, la idea de partida d’aquest escrit.